Griekse stoofschotel

Er bestaat eigenlijk geen Griekse stoofschotel: er zijn namelijk verschillende Griekse stoofschotels, zoals bijvoorbeeld stifado en sofrito (een Corfiotische specialiteit).

Lang geleden aten wij op Corfu een paar keer sofrito en dat verschilde van plaats tot plaats. Stifado aten wij -ook al weer lang geleden- op Corfu, Rhodos en Kreta. Ook de stifado verschilde van plaats tot plaats, van eiland tot eiland.

Onze eigen Griekse stoofschotels lijken veel op stifado en verschillen qua smaak en textuur ook per keer. Wij houden ons niet altijd aan de recepten en doen veel op gevoel én smaak. Het recept hieronder is dus slechts ter inspiratie. Pas het recept naar smaak aan.

Wij eten geen grote porties, dus voor ons -twee personen- zijn dit ongeveer drie maaltijden. De Griekse stoofschotel is ook gemakkelijk in te vriezen én na ontdooien en opwarmen smaakt ‘ie nog lekkerder.

Ingrediënten:

  • olijfolie
  • 700 g stoofvlees (runder- of sucadelappen)
  • 5 grote tomaten
  • 2 grote uien
  • 1 kaneelstokje
  • 5 teentjes knoflook – geperst
  • zout (naar smaak)
  • peper
  • mespuntje komijn
  • 3 grote laurierblaadjes
  • 200 ml rode wijn
  • water

Werkwijze:

  • Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5 cm.
  • Masseer het zout in het vlees.
  • Ontvel de tomaten.
    Snij eerst een kruis aan de bolle kant van de tomaten. Leg de tomaten in heet water. Trek het vel van de tomaten af.
  • Snijd de uien in blokjes.
  • Vlees aanbraden in de olijfolie.
  • Voeg de uien bij het vlees.
  • Voeg de tomaten bij het vlees.
  • Pers de knoflook en voeg dit toe aan het mengel.
  • Voeg de laurierblaadjes, de peper en het mespuntje komijn toe.
  • Blus het mengsel af met de rode wijn.
  • Voeg eventueel nog wat water toe.
  • Laat het geheel minstens vier uur stoven op laag vuur of …

 

  • Giet het mengsel over in de Crock-Pot (slow cooker) en stoof het vier uur op de hoogste stand en -indien je de tijd hebt en/of aan het werk moet- nog uren op de laagste stand.

Eet smakelijk …

… met bijvoorbeeld rijst of gebakken aardappelen en een lekkere salade of rauwkostschotel.

Nog even een opmerking over het stoven:

Mijn oma Kiel (van Kiel-Windeweer) had haar stoofgerechten altijd een hele dag op haar petroleumstel staan. Ik vond toen hoe langer, hoe lekkerder en dat vind ik nog steeds. Je zou ook al na zo’n twee en een half uur aan tafel kunnen gaan. De kwaliteit/malsheid van je vlees speelt dan wel een rol.

Een WordPress.com website.

Omhoog ↑